Navigointivalikko Etusivulle Haku Yhteystiedot Esittely Faktaa ydinvoimasta Ajankohtaista Kuudes voimala Viides voimala

> Suomeksi
> In English

 

Liity mukaan.
Yhdistyksen esittely.
Tiedotteet.
Kalenteri.
Galleriat.
Kirjasto.
Linkit.

Lovelock: ydinvoima ainoaa vihreää energiaa

Työmaa edistyy Olkiluodossa. Kuva TVO.

Globaali ilmaston lämpeneminen etenee niin nopeasti, että vain massiivinen ydinvoiman käytön lisääminen voi Gaia-teorian isänä ja vihreiden ympäristöliikkeiden guruna tunnetun professori James Lovelockin, 84 mukaan estää sivilisaation tuhoutumisen. Lovelock varoittaa maapallon ilmaston lämpenevän Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n arvioita nopeammin.

- Minusta on surullista ja ironista, että maailman johtava maapallo- ja ilmastotutkimuksen maa Iso Britannia kieltäytyy kuuntelemasta tiedemiesten varoituksia ja uskoo vihreitä. Minäkin olen vihreä ja pyydän hartaasti ystäviäni vihreässä liikkeessä luopumaan jääräpäisestä ydinvoiman vastustuksesta, Lovelock toivoo brittiläiseen Independent-sanomalehteen kirjoittamassaan artikkelissa.

Hän muistuttaa, että vaikka aktivistit olisivatkin oikeassa ydinvoiman riskien suhteen, mitä he eivät ole, ydinvoiman maailmanlaajuinen käyttö ensisijaisena energiantuotantomuotona aiheuttaa mitättömän pienen uhan verrattuna viime kesän kaltaisiin lämpöaaltoihin ja rannikoiden suurkaupunkeja uhkaavaan merenpinnan kohoamiseen napajäätiköiden sulaessa. Lovelock toteaa, että meillä ei ole aikaa jäädä odottamaan uusien energiantuotantotapojen kehittymistä: sivilisaatio on hänen mukaansa välittömässä vaarassa. On käytettävä joko ainoaa saatavissa olevaa turvallista energiaa, ydinvoimaa tai kärsiä hyvin pian planeetan tuhoutumisesta.

- Lähes kolmannes ihmisistä kuolee syöpään joka tapauksessa, enimmäkseen siksi, että hengitämme ilmaa, joka on täynnä kaikkialle tunkeutuvaa tunnettua karsinogeenia, happea. Ellemme keskity todelliseen vaaraan, joka on maapallon lämpeneminen, voimme kuolla vieläkin nopeammin, kuten yli 20 000 huono-onnista viime kesän lämpöaallon aikana, Lovelock sanoo.

Fossiilisten polttoaineiden käyttö on Lovelockin mukaan tullut tiensä päähän, ja uusien tekniikoiden kehittyminen tulee viemään vähintään 50 vuotta, minkä jälkeen ne saattaisivat olla kilpailukykyisiä. Tämä aika on kuitenkin liian pitkä odotettavaksi: kasvihuonekaasut ovat jo salakavalasti vaurioittaneet maapalloa. Lovelock arvioden mukaan vaikka luopuisimme fossiilisten polttoaineiden käytöstä välittömästi, seuraukset tähänastisista toimista näkyvät vielä tuhat vuotta.

- Ainoa välittömästi saatavilla oleva energiamuoto, joka ei aiheuta kasvihuoneilmiötä on ydinvoima. Vaikka maakaasu tuottaakin puolet vähemmän hiilidioksidia kuin öljy tai kivihiili, polttamaton maakaasu on 25 kertaa hiilidioksidia vaarallisempi kasvihuonekaasu, ja pienikin putkirikko voi haihduttaa kaasun hyvät puolet, Lovelock toteaa.

- Ydinvoiman vastustus perustuu epärationaaliseen pelkoon, jota Hollywood-henkinen fiktio, vihreät lobbarit ja media ovat ruokkineet. Nämä pelot ovat perusteettomia, ja ydinvoima on sen käyttöönotosta vuonna 1952 asti osoittautunut kaikkein turvallisimmaksi energiaratkaisuksi, Lovelock sanoo.

Uutisia.

Sähköyhtiöt varovaisen myönteisiä ydinsähkösopimukselle

Posiva hakee laajennuslupaa loppusijoitukselle

RKP lämpenee ydinvoimalle

Fortum ulos Fingridistä

YEN:Ydinvoimapäätöksiä ei pidä viivyttää

Teollisuuden Voima hakee periaatepäätöstä

YEN: Ydinsähköstä kuluttajan valinta

Fortum varautuu kaukolämmön tuotantoon ydinvoimalla

Viro mielii omaa ydinvoimalaa

> Uutisarkistoon
> Tiedotteet

 

Päivitetty 17.11.2008