Navigointivalikko Etusivulle Haku Yhteystiedot Esittely Faktaa ydinvoimasta Ajankohtaista Kuudes voimala Viides voimala

> Suomeksi
> In English

 

Uutisia.
Tiedotteet.
Kuudes voimala.

Voimayhtiöt käynnistivät Fin6:n suunnittelun

Fortum ja Teollisuuden Voima ovat käynnistäneet ympäristövaikutusten arviointimenettelyn Eurajoen Olkiluodossa ja Loviisan Hästholmenilla. Kumpikin yhtiö selvittää kuudennen reaktorin soveltumista omille voimala-alueilleen.

Voimayhtiöiden ennustettiin käynnistävän uuden ydinvoimalan suunnittelutyöt pian eduskuntavaalien jälkeen. Julkisuudessa ei kuitenkaan osattu odottaa hankkeen käynnistämistä jo ennen hallituksen muodostamista. Johtaja Tapio Kuula Fortumista kiistää kuitenkin yhtiön tehneen vielä investointipäätöstä. Suomen Tietotoimistolle Kuula pitää yhä mahdollisena, että Teollisuuden Voima rakennuttaa kuudennen voimalan.

- Ydinvoimalaitoksen lupaprosessi on pitkä. Uuden laitosyksikön sähköntuotanto voisi alkaa aikaisintaan ensi vuosikymmenen jälkipuoliskolla, TVO:n toimitusjohtaja Pertti Simola toteaa. Myöskään TVO ei ole vielä tehnyt lopullista investointipäätöstä.

Tieto YVA-prosessin käynnistämisestä otettiin innokkaina vastaan sekä Loviisassa että Eurajoella. Molemmat paikkakunnat haluaisivat voimalan alueelleen.

- Tämän kokoluokan hankkeessa taloudelliset vaikutukset ovat todella suuret paitsi rakentamisen myös käytön aikana. Siihen liittyy paljon palvelualojen kehittymistä, verotuloja ja kaikentyyppistä lumipalloefektiä. Tämä on signaalina yleensäkin hyvä, Loviisan kaupunginjohtaja Olavi Kaleva kertoi Suomen Tietotoimistolle.

- Ottaisimme tietenkin uuden projektin ilomielin. Se toisi nykyiselle työlle jatkuvuutta ja investointihaluja alueen yrityksille. Rakentamistyötä helpottaisi, kun tarvittavaa infrastruktuuria olisi jo valmiina, uskoo yrityskehittäjä Hanna Tuominen Rauman Seudun Kehitys -yhtiöstä. Tilaa Olkiluodon saarella riittää. Kunta on aiemmin arvioinut, että alueelle mahtuisi jopa kahdeksan yksikköä.

Isoa investointia ei viedä Kiinaan

Ydinenergianuorten Kari Kuusisto käväisi Loviisassa viimeksi marraskuussa, kun paikallinen Valkon kansalaisopisto järjesti energia-aiheisen keskustelutilaisuuden.

- Kyllä siellä paikalliset kunnallispoliitikot pääsäätöisesti pitävät laitosta suurena etuna kunnan kannalta. Esimerkiksi Fortumin moititut optiot ovat nostaneet voimalaitoksen johtajan ainoana loviisalaisena yli vanhan miljoonan mummon markan vuositulojen, Kuusisto kertoo.

- Tällaiset suuret teolliset laitokset ovat vieläpä erittäin pitkäikäisiä, niitä ei voi siirtää Kiinaan tai Intiaan, siksi seudulle jää vuosittain useita miljoonia kiinteistöveroja, kunnallisveroja sekä muuta taloudellista aktiviteettia, kun työntekijät ja muut laitoksen myötä alueella liikkuvat asioivat kaupoissa ja muissa alueen palveluyrityksissä. Se on siksi myös paikallista kulttuurielämää ja vapaa-ajan toimintaa herättävä asia, kun saadaan muuttovoittona koulutettuja ihmisiä seudulle.

YVA-menettely kestänee vuoden

Yhtiöt toimittavat kauppa- ja teollisuusministeriölle ensin YVA- ohjelman, joka on suunnitelma tarvittavista selvityksistä sekä arviointimenettelyn järjestämisestä. Yhtiöt ovat arvioineet jättävänsä ohjelmansa tulevan kesän alussa. Lopulliset arviointiselostukset sisältävät muun muassa hankkeen ja sen vaihtoehtojen kuvaukset, selvityksen ympäristöstä ja hankkeen ja sen vaihtoehtojen ympäristövaikutuksista sekä ehdotuksia toimista, joilla ehkäistään ja rajoitetaan haitallisia ympäristövaikutuksia.

Kauppa- ja teollisuusministeriö arvioi, että Olkiluodon ja Loviisan YVA-menettelyt kestävät ainakin vuoden. Ympäristöselvitys on ensimmäinen askel ydinvoiman rakentamisessa. Se on tehtävä ennen kuin yhtiö voi jättää valtioneuvostolle periaatepäätöshakemuksen uuden ydinvoimayksikön rakentamisesta.

Paraikaa Olkiluotoon rakennettava viides reaktori otettaneen käyttöön vuodenvaihteessa 2010-2011. Laitoksen sähköteho on 1600 megawattia, kuudennen voimalan on ennakoitu olevan samaa kokoluokkaa.

TVO:n lehdistötiedote
Fortumin lehdistötiedote
Kauppa- ja teollisuusministeriön tiedote

Uutisia.

Fortum luovutti YVA-ohjelman KTM:lle

Kunnat kilpailevat voimalaitoksesta

Fennovoima tarjoaa jätteitä Posivalle

Ydinvoiman kannatus huippulukemissa

Metalliteollisuus raivaa tietä sähköntuotantoon

FIN6:n YVA-ohjelma on valmis

KD:n nuoret vaativat lisää ydinvoimaa

Voimayhtiöt käynnistivät Fin6:n suunnittelun

> Uutisarkistoon
> Tiedotteet

 

Päivitetty 26.6.2007