Navigointivalikko Etusivulle Haku Yhteystiedot Esittely Faktaa ydinvoimasta Ajankohtaista Kuudes voimala Viides voimala

> Suomeksi
> In English

 

Uutisia.
Tiedotteet.
Kuudes voimala.

EU-komissio liputtaa ydinvoiman puolella

Euroopan unionin komissio on ottamassa merkittävällä tavalla kantaa ydinvoiman puolesta. Helsingin Sanomien mukaan komissio julkistaa tammikuun toisella viikolla energiastrategiansa, joka toteaa ydinvoimalla olevan tärkeä asema hiilidioksidipäästöjen rajoittamisessa. Komissio on yleensä pidättäytynyt ottamasta kantaa jäsenmaiden päätäntävaltaan kuuluviin energiakysymyksiin.

Havainnekuva Euroopan uusimmasta reaktorista.

Vaikka Euroopassa ei tällä hetkellä olekaan kovin montaa voimalahanketta meneillään, alan teknisen johtoaseman säilyttäminen ja kehittäminen on komission mukaan erinomaisen tärkeää. Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n mukaan ydinvoiman käyttö tulee lisääntymään maailmanlaajuisesti. Pelkästään Venäjällä ja Kiinassa on suunnitteilla useiden kymmenien voimaloiden rakentaminen.

Komissio on huolissaan energiansaannin varmuudesta. Unionissa on kaivattu yhteisiä toimia riippuvuuden vähentämiseksi tuontienergiasta. Viime vuosina Venäjän ja Valko-Venäjän sekä Ukrainan väliset kiistat ovat heijastuneet myös Länsi-Euroopan maiden kaasuntoimituksiin.

Komission arvioiden mukaan EU:n riippuvuus tuontienergiasta kasvaa vuoteen 2030 mennessä 65 prosenttiin.

Erillisessä ydinvoimaan keskittyvässä katsauksessa Helsingin Sanomat tietää komission patistavan jäsenmaita tehostamaan lupaprosesseja ja poistamaan tarpeettomia esteitä, jotta teollisuus voi tarpeen vaatiessa investoida nopeasti uuteen ydinvoimaan.

Euroopassa on ydinvoiman suhteen nurinkurinen tilanne: Saksa, Belgia ja Ruotsi ovat kauan sitten ilmoittaneet luopuvansa ydinvoimasta, mutta valtaa pitävät puolueet ovat vähitellen alkaneet pyörtää vanhoja päätöksiä. Virallisesti mihinkään toimiin ei ole kuitenkaan ryhdytty.

Viimeksi Espanja ilmoitti sulkevansa maan ydinvoimalat, mutta aikataulua tai korvaavia tuotantotapoja ei kerrottu julkisuuteen. Italia on sulkenut omat ydinvoimalansa, mutta tuo sähkönsä Ranskan ydinvoimaloista. Italialaiset voimayhtiöt ovat innokkaasti mukana ranskalaisten voimalahankkeissa.

Uutisia.

Fortum luovutti YVA-ohjelman KTM:lle

Kunnat kilpailevat voimalaitoksesta

Fennovoima tarjoaa jätteitä Posivalle

Ydinvoiman kannatus huippulukemissa

Metalliteollisuus raivaa tietä sähköntuotantoon

FIN6:n YVA-ohjelma on valmis

KD:n nuoret vaativat lisää ydinvoimaa

Voimayhtiöt käynnistivät Fin6:n suunnittelun

> Uutisarkistoon
> Tiedotteet

 

Päivitetty 26.6.2007