Navigointivalikko Etusivulle Haku Yhteystiedot Esittely Faktaa ydinvoimasta Ajankohtaista Kuudes voimala Viides voimala

> Suomeksi
> In English

 

Uutisia.
Tiedotteet.
Kuudes voimala.

IEA kannattaa lisäydinvoimaa

Peruskiven muuraus päättyi valoshow'hun.

Kansainvälinen energiajärjestö IEA on ottanut ensimmäistä kertaa selvän ydinvoimamyönteisen kannan marraskuun 2006 alussa julkistetussa World Energy Outlook 2006 -energiaennusteessa. Ydinvoiman tuotannon lisääminen on välttämätöntä kasvihuonekaasujen vähentämiseksi ja energiahuollon turvaamiseksi.

Suora neuvonanto on ainutlaatuista 35-vuotiaan järjestön historiassa. Tähän saakka IEA on tyytynyt vain analysoimaan energiamarkkinoiden tilaa ja jättänyt johtopäätösten teon jäsenmaiden hallitukselle. Aiempaa selvemmät kehotukset ovat seurausta suurimpien teollisuusmaiden G8-ryhmän viime kesänä esittämästä pyynnöstä laatia suosituksia teollisuusmaille energian riittävyyden takaamiseksi ja kasvihuonepäästöjen vähentämiseksi.

Energiaturvallisuus, fossiilisten polttoaineiden hintojen nousu ja maailman energiatuotannon hiilidioksidipäästöjen nopea kasvu puoltavat IEA:n mukaan ydinvoiman suunniteltua laajempaa käyttöönottoa. Ydinsähkö on energiajärjestön mukaan maakaasulla tuotettua sähköä halvempaa.

Energiajärjestön laskeman skenaarion mukaan seuraavien 25 vuoden aikana pitäisi rakentaa nettomääräisesti 151 000 megawattia uutta ydinvoimatehoa. Käytännössä uusia laitoksia on rakennettava paljon enemmän, koska vanhoja voimaloita poistuu käytöstä.

Olkiluotoon on nousemassa maailman tehokkain ydinvoimala. Sen sähköteho on 1 600 megawattia. IEA:n laskelmien mukaisen sähkömäärän tuottamiseen tarvittaisiin vähintään sata uutta Olkiluodon tehoista voimalaa.

IEA on laskenut ydinvoiman tuotannon olevan maakaasua edullisempaa: euroiksi muunnettuna IEA arvioi ydinsähkön maksavan 3,8-4,5 senttiä kilowattitunnilta. Päästökauppa parantaa energiajärjestön mukaan ydinvoiman hintakilpailukykyä edelleen. Ydinvoima ei myöskään ole yhtä altis polttoaineen hintojen heilahteluille kuin fossiiliset polttoaineet.

- Lue lisää IEA:n huomioita energiantuotannon tulevaisuudesta.

Uutisia.

Elfi ennustaa päästökaupan tulevan kohtuuttoman kalliiksi

Euroopan kehityspankki
rahoittaa Tshernobylin sarkofagia

Naapurit kiinnostuneita Suomen markkinoista

Fortum luovutti YVA-ohjelman KTM:lle

Kunnat kilpailevat voimalaitoksesta

Fennovoima tarjoaa jätteitä Posivalle

Ydinvoiman kannatus huippulukemissa

Metalliteollisuus raivaa tietä sähköntuotantoon

FIN6:n YVA-ohjelma on valmis

> Uutisarkistoon
> Tiedotteet

 

Päivitetty 21.8.2007