Navigointivalikko Etusivulle Haku Yhteystiedot Esittely Faktaa ydinvoimasta Ajankohtaista Kuudes voimala Viides voimala

> Suomeksi
> In English

 

Uutisia.
Tiedotteet.
Kuudes voimala.

Presidentti Halonen karttaa ydinvoimaa

Australia.Tasaallan presidentti Tarja Halonen pitää ydinvoimaa huonona keinona torjua ilmastonmuutosta. Halosen mukaan ydinvoima on kuin aspiriini: nopea lääke, joka ei kuitenkaan ratkaise ongelmaa pysyvästi. The Autralian -lehden haastattelussa Halonen ottaa etäisyyttä entiseen puolueeseensa ja työnantajaansa ja jopa eduskunnan talousvaliokuntaan.

SDP, SAK ja talousvaliokunta ovat kaikki vähintään säilyttämässä ydinvoiman mahdollisten keinojen listalla. Ponnekkaimmin ydinvoiman lisärakentamista on vaatinut SAK yhdessä Elinkeinoelämän Keskusliiton kanssa.

Eduskunnan talousvaliokunta hyväksyi kesäkuussa 2006 yksimielisesti mietinnön lähiajan energia- ja ilmastopolitiikan linjauksista. Ottaessaan kantaa ilmastonmuutokseen, päästökauppaan kohtuuhintaisen energian saantiin ja energiantuotannon omavaraisuuteen talousvaliokunta piti tärkeänä, että kaikkia keinoja voidaan käyttää parhaaseen lopputulokseen pääsemiseksi. Mietintö oli niin yksituumainen, että edes vihreiden Oras Tynkkynen ei kirjauttanut siihen eriävää mielipidettä.

"Eduskunta edellyttää, että hallitus huolehtii siitä, että energiantuotanto Suomessa pidetään vastaisuudessakin monipuolisena ja mahdollisimman omavaraisena. Mitään päästötöntä, vähäpäästöistä taikka päästöjen kannalta neutraalia, kestävää ja kustannusrakenteen kannalta kannattavaa tuotantomuotoa, myöskään ydinvoimaa, ei saa sulkea pois, vaan kaikkia energiamuotoja tulee arvioida yhteiskunnan kokonaisedun kannalta," talousvaliokunta päätyi esittämään eduskunnalle.

- Jos päätä särkee, otetaan pilleri. Mutta pitäisi olla myös kiinnostunut, miksi päätä särkee ylipäätään, Halonen toteaa lehden haastattelussa.

Halonen myöntää, että Ilmastonmuutosta voidaan torjua ydinvoiman avulla, mutta ongelmana ovat Halosen mukaan ydinvoiman kielteiset sivuvaikutukset. Ensinnäkin ydinvoiman käyttö edellyttää turvallista yhteiskuntaa, jollaisia ei ole kaikkialla. Toisena ongelmana on ydinjäte, joka jää osittain tulevien sukupolvien hoidettavaksi. Lisäksi Halonen on huolissaan ydinenergian sotilaallisesta käytöstä.

Tammikuun lopussa Halonen vieraili Intian Delhissä kestävän kehityksen huippukokouksessa. Tuolloin Halonen ennusti Kioton sopimuksen lisäävän ydinvoiman käyttöä maailmanlaajuisesti. Australian ja Uuden-Seelannin vierailunsa alla Halonen myös patisti Australiaa liittymään ilmastosopimukseen. Australia on suunnitellut ottavansa ensimmäisen oman ydinvoimalansa käyttöön runsaan kymmenen vuoden kuluttua.

Ei voi olla sattumaa, että presidentti Halonen tuo oman ehdottoman kielteisen kantansa esille juuri Australian-vierailunsa yhteydessä. Australiahan on, kuten tunnettua, maailman suurin uraanin alkuperämaa. Jo ulkoministerinä ollessaan Halonen kantoi suurta huolta aboriginaalien oikeuksista, joiden suhteen asiat on nyttemmin hoidettu kuntoon monikansallisen kaivosyhtiön Rio Tinton ostettua osan kiistanalaisista valtauksista.

- Lue koko uutinen Australian-lehdestä

Uutisia.

Elfi ennustaa päästökaupan tulevan kohtuuttoman kalliiksi

Euroopan kehityspankki
rahoittaa Tshernobylin sarkofagia

Naapurit kiinnostuneita Suomen markkinoista

Fortum luovutti YVA-ohjelman KTM:lle

Kunnat kilpailevat voimalaitoksesta

Fennovoima tarjoaa jätteitä Posivalle

Ydinvoiman kannatus huippulukemissa

Metalliteollisuus raivaa tietä sähköntuotantoon

FIN6:n YVA-ohjelma on valmis

> Uutisarkistoon
> Tiedotteet

 

Päivitetty 21.8.2007